2020

 

11. Zimní putování Vysočinou 2020

    Již po druhé jsme měli tu možnost účastnit se jedenáctého ročníku této již kultovní akce, která se konala v Kutinách na Vysočině, tentokrát ve dnech 3 - 5.1. 2020. Místní nádherná příroda přímo vybízí k procházkám po okolí. Ta naše však začala ve večerních hodinách, takže o nějakém kochání se okolními scenériemi nemohla být ani řeč. Noční část pochodu měla cca osm kilometrů a šlo o jakousi bojovku, ve které šlo především o znalosti orientace v mapě. Následovalo posezení u ohně a přespání v lese. Ráno pochod pokračoval svou delší částí, cca dvanáct kilometrů, kdy již bylo možno vnímat okolní krásy. Leč brzy někteří z účastníku na toto neměli ani pomyšlení a s tichou modlitbou na rtech doufali, že je jejich puchýři sužované končetiny zdárně donesou do cíle naší cesty. Naštěstí vše dopadlo dobře a odpoledne jsme již všichni seděli v příjemné hospůdce "U Trempů". Bujaré veselí trvalo až do pozdních nočních hodin, kdy se postupně jednotliví účastníci pochodu, dle stavu svých tělesných schránek, trousili do pokojů.
    Akce se účastnily tyto kluby: KVH Belgie, KVH - Wespe, KVH Dukla, KVH Diverzanti z Brandenburgu a KVH Totenkopf.
Za poskytnuté fotografie děkujeme Zdendovi Sedlákovi.

 

 

Ofenziva na Visle 1945

    25.1. 2020 jsme byli přizváni k účasti na bojové ukázce ve Skalici nad Svitavou, která měla divákům přiblížit krvavé boje v lednu 1945 mezi řekami Vislou a Odrou. Tato operace Rudé armády měla odlehčit spojeneckým vojskům bojujícím v Ardenách. Akci pořádal Klub Vojenské Historie Markland. Za poskytnuté fotografie velké díky Lucce Böhmové a Zdendovi Sedlákovi.

 

 

Ořechov 2020
(Narva 1944)

    Dne 8.2. 2020 jsme se účastnili Vojenskohistorické ukázky, znázorňující tvrdé boje v únoru 1944 na severním úseku východní fronty u Estonského města Narva. Tato bitva je právem označována jako bitva evropských SS. Velký podíl tvořili vojáci z řad Estonských občanů, kteří urputně bránili svou zem před rudými hordami. Akce se konala v Army parku Ořechov u Brna. Za poskytnuté fotografie veliké díky Lucce Böhmové, Zdence Marešová a Zdendovi Sedlákovi.

 

 

Operation Fisch

    Letošní rok je bohužel poznamenán zavedením opatření proti šíření Coronaviru "COVID-19", díky čemuž bylo mnoho naplánovaných akcí zrušeno. Navíc je letos sedmdesáté páté výročí ukončení II sv. války, takže bylo na co se těšit. Místo toho jsme seděli doma, mnozí v karanténě, a vzpomínali na akce minulé a hlavně na kamarády. Nakonec toto období pominulo a mi se mohli konečně sejít s kamarády z několika klubů z celé republiky a pořádně to zapít. První takovouto akcí, konanou po období temna, byla "Operation Fisch", kterou na svém panství, v malebné Středočeské vesničce nedaleko Milovic, uspořádal náš kamarád Hans. Bylo to o víkendu 26-28.6. 2020. Víkend byl pojat jako dobové táboření spojené s rybolovem v soukromém rybníku a následné grilování úlovků a konzumace točeného piva. Autoři Fotografií: Kriegsberichter Kekele a J. Erle.

 

 

Cihelna 2020
(Ostravská Operace)

    Dne 22.8. 2020 měl náš klub možnost zúčastnit se jedné z nejstarších akcí v republice "Cihelna". Tato, již legendární  akce, se koná pravidelně každý rok koncem srpna v pohoří Kralického Sněžníku, nedaleko města Králíky v Pardubickém kraji. Byl to již její 23. ročník, tentokráte s podtitulem "Ostravská operace". Letošní ročník byl ale poznamenán Corona virovou epidemií, byl proto bez diváků a počet účinkujících byl omezen na 200. Ale i přes toto opatření si vojenští nadšenci přišli na své, neboť celou ukázku v přímém přenosu vysílala Česká televize. V akci bylo k vidění na 20ks vojenské techniky a tři letadla. Náš klub se akce účastnil v roli vojáků Waffen SS, obsluhujících protitankový kanon Pak 36. Doufejme, že příští ročník bude již bez omezení a za účasti diváků. Za poskytnuté fotografie díky Zdendovi Sedlákovi a Michaele Wecker.

 

 

Národní památník II sv. války v Hrabyni
(Slezská muzejní noc)

    Dne 4.9. 2020 se v Hrabyňském památníku, od osmnácti hodin, konala Slezská muzejní noc. Tato akce se měla konat už v červnu, ale díky Covidovým opatřením byla přesunuta na září. Návštěvníci měli možnost si zdarma prohlédnout expozici muzea a výjimečně vyjít i na vyhlídku památníku. V rámci této akce se konala i bojová ukázka, jejímž motivem byl partyzánský boj v Beskydech, kdy partyzáni napadnou Německou kolonu. Náš klub, coby součást KVH Belgie, byl přizván k účasti na této ukázce. Bylo přítomno i několik kusů techniky, jako Leichte Panzerspähwagen SdKfz 222, těžký osobní terénní automobil Horch, Kdf 82 Kübelwagen, nebo motocykly Zündapp a BMW. Za poskytnuté fotografie díky Bozovi.

 

 

Dobývání Plumlova 2020

    Dne 19.9. 2020 se náš klub zúčastnil dalšího ročníku, již kultovní akce, "Dobývání Plumlova". Akce, pod taktovkou KVH Dukla, se konala na nádvoří Plumlovského zámku. Jako již tradičně, byla akce poskládána z několika mini ukázek, které diváky zavedly do různých časových období a míst, převážně z období druhé sv. války. Byly k vidění různé uniformy, zbraně i technika, jako např. KdF 166 Schwimmwagen, Horch 108 type 40, Pak 36 atd. Za poskytnuté fotografie díky Lucce Böhmové, Bozovi a Zdendovi Sedlákovi a Thomasi T.