2018

Bílé peklo 2018

    Dne 13.1.2018 jsme se opět účasnili akce "Bílé peklo". Tato akce se konala na bunkrech u obce Chotěbuz a pořádali ji kluci z KVH Chotěbuz. Spolu s námi tam byli i členovéklubu PEG Wiking z Jablunkova.

   

Češi ve Wehrmachtu

     Dne 28.2. 2018 jsme byli přítomni besedě konané v centru Pant s názvem "Češi ve Wehrmachtu". Besedy se účastnil rodák z Koblova, pan František Žebrák, ročník 1926, který byl nucen v únoru 1944 narukovat do řad Wehrmachtu. V Breslau (Wroclavi) prodělal ženijní výcvik. Účastnil se bojů o Breslau při kterých byl raněn. Odletěl do německa na zotavenou a pak na západní frontu. Tam padl do amerického zajetí. Besedy se dále účastnili i František Emmert, autor knihy "Češi ve Wehrmachtu" a Jiří Neminář, historik Hlučínského muzea. Besedou provázel Tomáš Netočný.

 

Operation Herbstnebel

     Ve dnech 2.-3.3. 2018 jsme měli to potěšení účastnit se druhoválečné airsoftové akce "Operation Herbstnebel". Děj akce byl zařazen do období prosincových bojů v Ardenách roku 1944. Akci, tak jako loni, pořádal klub GKDT z Prahy a opět v bývalém vojenském prostoru v Milovicích. Sjelo se 85 účastníků z šesti zemí Evropy a díky nim i technice která na akci přijela, se jednalo o jednu z nejpovedenějších akcí.

 

Kit Show Kelč 2018

    Dne 28.4. 2018 jsme byli s klukama z PEG Wiking a KVH Chotěbuz přizváni k účasti na modelářské soutěži v Kelči nedaleko Vsetína, abychom tam s naší Brunhildou připravili pro návštěvníky ukázku střelby z houfnice.

 

D-Day + 2 Campaign Overlord (HR)

    Dne 5.5. 2018 se část z nás zúčastnila druhoválečné airsoftové akce "Campaign Overlord", pořádané našimi kamarády z Chorvatského klubu Mutila. Akce se odehrávala nedaleko obce Pula v Chorvatsku.

 

Berlín - Gatow

    Dne 11.5. 2018 jsme se vydali na poznávací výlet do Berlína. Naše první zastávka byla v muzeu Luftwaffe na letišti Gatow. Toto letiště otevřel osobně sám A. Hitler 2.11. 1935 a byla na něm umístěna Luftkriegsschule 2 a Luftkriegsakademie. V květnu 1945 letiště obsadila Rudá armáda, ale již v srpnu téhož roku je předala RAF. Významnou úlohu letiště sehrálo v roce 1948 při blokádě Berlína. Bylo zde letecky dopravováno až 1000 tun materiálu denně. V roce 1994 předali Britové letiště Bundeswehru. Dnes letiště slouží jen sportovním účelům a je rozděleno na dvě části. Jedna patří muzeu a v druhé jsou kasárna generála Steinhoffa. Generál Johannes Steinhoff byl německé stíhací eso druhé snětové války, nositel Rytířského kříže s dubovými ratolestmi a meči. Na kontě má 178 vítězství, z toho šest na Me 262.

 

Deutsches Panzermuseum Munster

    Naší další zastávkou při cestě do Německa, bylo Tankové muzeum v Munsteru. Nádherné muzeum se spoustou ojedinělých exponátů od první světové války až po současnost. Vstupné 8€. Vřele doporučujeme.

 

Hrob Ericha von Mansteina

    Nedaleko Munsteru leží městečko Dorfmark, kde je na zdejším hřbitově pochován Polní maršál Erich von Manstein (24.11.1887 - 10.6.1973). Jeden z nejlepších strategických mozků druhé světové války. Návštěvu jeho hrobu jsme nemohli vynechat.

 

Invalidenfriedhof - Berlín

    V Berlíně jsme také navštívili hřbitov Invalidů, kde je pochováno mnoho osobností německé válečné historie. Např. Gerhard von Scharnhorst, Hans von Seeckt, Helmuth von Moltke, Ernst Udet, Werner Mölders i nechvalně známý Reinhard Heydrich, nebo Fritz Todt. Svého času zde byl pochován i Rudý Baron, Manfred von Richthofen.

 

Flaktürme III - Berlin
Humboldthain park

    Naší další Berlínskou zastávkou je Flaktürme III v Humboldtově parku. Se stavbou flakových věží se započalo v roce 1940, po spojeneckých náletech na Berlín. Původně mělo být v Berlíně postaveno šest postavení, ale byla postavena jen tři. Každé postavení se skládalo ze dvou věží. Tzv. Gefechts-Türm byla osazena protiletadlovými zbraněmi a Leit-Türm radarovým systémem pro navádění palby na nepřátelské letecké svazy. G-Türm byla na svém vrcholu osazena čtyřmi bateriemi 12,8cm Flakzwilling 40/2. Tato děla byla schopna vystřelit až 20 nábojů za minutu. Nižší patro bylo osazeno flaky menších ráží 3,7cm a 2cm. Navíc vnitřek věží byl uzpůsoben jako protiletecký kryt pro civilní obyvatelstvo. Nalezlo zde úkryt až 30000 lidí. Po válce byla většina věží zbořena. V Humboldtově parku, se díky blízkosti železnice, nepodařilo G-Türm zcela zbořit a její polovina dodnes stojí.

 

Deutsch - Russisches Museum
Berlin

    Naší poslední zastávkou v Berlíně, byla návštěva Německo-Ruského muzea na Zwieseler Straße v Berlínské čtvrti Karlshorst. Zajímavostí je, že v této budově byla dne 8.5. 1945 podepsána Bezpodmínečná kapitulace Německých vojsk. Za války zde bylo ženijní učiliště a od 2.5. 1945 zde měl své velitelství maršál Žukov.
    Za německou stranu se podpisu kapitulace účastnil maršál Wilhelm Keitel za Wehrmacht, Za Luftwaffe generálplukovník Hans-Jürgen Stumpff a za Kriegsmarine admirál Hans-Georg von Friedeburg. Za spojenecká vojska sovětský maršál Žukov, britský maršál letectva Arthur Tedder, velitel strategického letectva USA generál Carl Andrew Spaatz a velitel francouzské 1. armády generál Jean de Lattre de Tassigny.

 

Vlkošské Dny Vojenských Tradic 2018
"Osvobození Moravy"

    Letos jsme se opět, s klukama z PEG Wiking, zúčastnili již desátého ročníku Reenactingové akce "Vlkošské Dny Vojenských Tradic". Akce se konala 9.6. 2018 v obci Vlkoš u Kyjova.

 

Panzershow 2018

    Byli jsme, se členy KVH PEG Wiking, přizváni k účasti na modelářské akci "Panzershow 2018", konané dne 30.6. 2018 v Návsí u Jablůnkova. Za foto díky Bozovi.

 

Neprojdou 2018

    Dne 8.7. 2018 jsme se spolu s klukama z KVH-PEG Wiking účastnili akce "Neprojdou", pořádanou KVH Chotěbuz na bunkrech v Chotěbuzi.

 

 

Liberation of France

    Ve dnech 7 - 9.9. 2018 jsme se účastnili druhoválečné airsoftové akce "Liberation of France", která proběhla nedaleko obce Kúty na Slovensku. Akce se zúčastnilo na osmdesát účastníků ze sedmi zemí. Poděkování KVH Mor Ho!, GKDT a Geronimo.

 

 

Kellys Heroes II

    Ve dnech 12-14.10. 2018 jsme měli to potěšení zúčastnit se již druhého ročníku akce "Kellys Heroes". Akce se opět konala v nádherné Chorvatské obci Vižinada, ve které se v sedmdesátých létech natáčel stejnojmenný americký film.

 

 

Norddeutschland 1945

    Dne 3.11. 2018 jsme se účastnili druhoválečné airsoftové akce "Norddeutschland 1945", konané nedaleko obce Kalhov na Vysočině. Akce představovala boje v severním Německu v roce 1945 na demarkační linii, kde ze západu útočili spojenci a z východu Sověti.

 

 

Zimní pochod 2018

    Jako již tradičně, jsme se i tento rok 29.12. a to již po čtvrté, účastnili akce pořádané kamarády z KVH-Chotěbuz,
"Zimní pochod". S vyjma loňska tak i letos bohužel bez sněhu. Ale co už, hlavně že byla dobrá parta. Pochod opět začínal v Kozmicích u Pěchotního srubu MO-S 33 "Kozmice" a končil v Bohumíně u MO-S 5 "Na trati".