2021

 

Rückzug aus Trautenau

    Po dlouhé pauze, způsobené Coronavirovým šílenstvím, jsme konečně mohli provětrat naše mundůry. A to pořádně.
Ve dnech 7-9.5. 2021 jsme se totiž účastnili akce "Rückzug aus Trautenau" pořádané našimi kamarády ze severu republiky.
Akce simulovala dění na Trutnovsku v květnu 1945, kdy německé jednotky ustupovaly před postupující Rudou Armádou. Jednalo se tudíž o pochod z Trutnova na Českou Skalici, více méně stejnou trasou jakou ustupovali němci v roce 1945. Trasa měřila bezmála 30km, kdy se pochodovalo převážně v noci. První úsek trasy měřil asi 12km, kdy se vycházelo v 19 hodin z parkoviště pod kopcem Chmelnice v Trutnově a končilo se v lesíku u obce Studenec, kam jsme dorazili kolem 23 hodiny. Během pochodu měli všichni zbraně připraveny k případnému odražení nepřátelského napadení. V lesíku jsme měli čas do 03:00 se prospat. Samozřejmě za dodržení přísného utajení, takže žádný oheň a hlídková činnost. Podotýkám, že v noci bylo kolem 0°C a deka s celtou moc nezahřály. Ve tři se vyrazilo na další pochod. Cestou jsme museli projít vesnicí Maršov Úpice, ale předsunutá hlídka zjistila, že v tuhle brzkou hodinu místní obyvatelé ještě spí a vesnicí můžeme projít nepozorováni. Tak se také stalo a nepozorovaně jsme pochodovali dále. Po zhruba šesti kilometrech jsme kolem sedmé hodiny ranní dorazili do lesíka nad osadou Posadov, kde byl vydán rozkaz k odpočinku a vyčkání odpoledních hodin, kdy bude možno v pochodu pokračovat. Byli jsme schováni v dolíku mezi smrčím, bylo tedy možno rodělat alespoň malý ohýnek, uvařit si a vysušit boty a ponožky. Samozřejmě se zase držely hodinové hlídky. Přes den hřálo sluníčko, tak většina z nás doháněla co nenaspala v noci. Kolem šestnácté hodiny jsme se zbalily a vyrazily dál. Opět jsme museli projít několika vesnicemi, tentokráte ale za bílého dne, takže kontaktu s místními jsme se nemohli vyhnout. Naštěstí se to obešlo bez incidentů, za pouhého zvědavého přihlížení. Naším cílem byla zřícenina hradu Rýzmburk. Cestou jsme u studny v Mezilečí doplnili zásoby pitné vody. Trasa byla dlouhé cca 10km a na hrad jsme dorazili kolem dvacáté hodiny. Poměrně unavení a s bolavýma nohama, podotýkám že jsme všichni šli v okovaných botách, jsme měli náladu tak akorát něco malého sníst a jít spát. Tato noc byla ještě mrazivější než ta předešlá, kolem -2°C, takže se toho moc nenaspalo. Podotýkám, že k dispozici byly jen deky a celty, žádné spacáky a karimatky. Budíček byl naplánován na třetí hodinu ranní, kdy jsme se zbalili a vyrazili na závěrečnou etapu pochodu. Tou byl pochod na zhruba osm kilometrů vzdálené nádraží v České Skalici. Trasa vedla malebným prostředím Babiččina údolí a díky tak brzké ranní hodině i bez dvů turistů. Na nádraží jsme dorazili na poslední chvíli před odjezdem autobusu do Červeného Kostelce, kde jsme přestoupili na vlak do Trutnova. V Trutnově nás čekala ještě asi dvou kilometrová cesta na parkovičtě odkud jsme vyšli a měli tam auta. Tímto naše putování skončilo. Byli jsme unavení a rozbolavělí, ale plní dojmů a zážitků.
    Foto: Hans, Erle, Kekele.



Cimburk

  Ve dnech 4-6.6. 2021 jsme se účastnili setkání Historických skupin na hradě Cimburk u Koryčan na Jižní Moravě. Šlo o setkání přátel, kteří se zabývají historickými ukázkami z různých časových období. Každá skupina prezentovala návštěvníkům hradu své zaměření, brněními a středověkými zbraněmi počínaje a druhoválečnou tématikou konče. A jako bonus nám i návštěvníkům, kamarádi z KVH Dukla, v dobové polní kuchyni připrvili skvělou krmi. Navíc nám náš kamarád Boris M. udělal parádní profi fotografie.
  Za poskytnuté fotografie díky Zdendovi Sedlákovi, Borisi Moskovskému a J. Erlemu.

 

 

 

Prinz Eugen - Glatzer Schneeberg 1943

    Ve dnech 2-4.7. 2021 jsme se účastnili výšlapu v pohoří Králického Sněžníku. Ztvárňovali jsme sedmou horskou divizi SS "Prinz Eugen", která se účastnila proti patryzánských operací na území tehdejší Jugoslávie. Výšlap jsme započali v devatenáct hodin v obci Staré Město a první etapa vedla na vrchol Štvanice (866m), kde jsme přespali. Ráno nás čekala další etapa a to přes Sušinu (1321m) a Černou Kupu (1295m) k prameni Moravy (1380m). Tam jsme přečkali druhou noc. Další ráno jsme zdolali vrchol Králického Sněžníku (1423m) a vydali se zpět do Starého města. Celá trasa měřila zhruba 35km. Všichni opět v dobových věcech se zbraněmi a municí.
    Za poskytnuté foto díky Kekelemu, Hansovi a Erlemu.

 

 

Ořechov 2021
(Léto s vojenskou historií)

    21. srpna se v ořechově konala již tradiční akce pod taktovkou KVH Belgie a KVH Dukla. Tento rok se diváci mohli těšit na dvě bojové ukázky. Ta první, Bitva o kótu 252,2, proběhla dopoledne a měla přiblížit boje v prostoru Kursku v roce 1943. Ta druhá, Boj o Moravu, byla odpoledne a znázorňovala osvobozovací boje na Jižní Moravě v oblasti Brněnska v roce 1945. Atmosféra byla opět skvělá a navzdory Covidovému šílenství dorazilo i poměrně dost návštěvníků. O výbornou baštu se jako již tradičně postaral J. Dvořák z KVH Dukla.
    Za foto díky Z. Sedlákovi, R. Škvárovi, M. Meškovi a J. Erlemu.

 

 

Breitenfurt 1938

    Tato akce s názvem "Breitenfurt 1938", se konala dne 4.9. 2021 v obcích Hradec - Široký Brod a Nová Ves okres Jeseník. Akci pořádali naši kamarádi z KVH Maxim a KVH Chotěbuz a účastnili jsme se jí jako součást KVH Belgie. Ukázka byla rozdělena na dvě části, kdy první proběhla dopoledne u mostu přes říčku Bělou v Širokém Brodu a měla divákům přiblížit události na Jesenicku v září 1938, kdy pohraničí obsazovaly německé jednotky. Druhá část proběhla odpoledne v Nové Vsi a znázorňovala události v květnu 1945, kdy oblast osvobozovala Rudá Armáda. Nedaleko odsud leží vesnice Salisov, rodiště největšího tankového Esa, Kurta Knispela. Proto jsme nemohli vynechat návštěvu tohoto místa. Na místním hřbitůvku má malý pomníček. O dobré jídlo se nám, jako již trdičně, postarali kamarádi z KVH Dukla Jarda Dvořák a Zdenda Sedlák. Za poskytnuté foto díky Z. Sedlákovi, R Škvárovi a Sheenovi.

    Video z akce:  https://www.youtube.com/watch?v=X0uzF8MwitM&t=36s
                            https://www.youtube.com/watch?v=ys6xPMFW4Bw&t=2s

 

 

Hrabyně
(Slezská Muzejní Noc)

    10.září  2021 jsme byli přizváni k účasti na ukázce u příležitosti Slezské muzejní noci Národního památníku II sv. války v Hrabyni.

 

 

Šenov u N. Jčína

    11.září 2021 Z akce v Hrabyni jsme se přesunuli do Šenova u Nového Jičína, kde jsme se s kamarády z KVH Fénix účastnili menší bojové ukázky.

 

 

Akce Tetřev
(Hostašovice)

    25.září 2021 jsme jeli do obce Hostašovice u Nového Jičína, abychom se tam mohli zúčastnit bojové ukázky pod taktovkou KVH Tatry Spišské Bystré a KVH Fénix. Ukázky byly dvě a přibližovaly divákům události v Beskydech v roce 1944, kdy Německé jednotky zahájily tzv. "Akci Tetřev", která měla za účel zlikvidovat Partyzánské hnutí v oblasti.

 

 

Zimní pochod 2021

    Letos jsme se opět účastnili této již tradiční akce, kterou pořádají naši kamarádi z KVH Chotěbuz. Tentokrát jme změnili směr pochodu a vyšli z Bohumína od MO-S 5 a končili v Kozmicích u MO-S 33.