2019

 

Putování Vysočinou 2019

    Ve dnech 5 - 6.1. 2019 jsme se poprvé účastnili akce "Putování Vysočinou" kterou pořádají kluci z KVH-Belgie. Byl to již jubilejní desátý ročník. Navíc to byla dobročinná akce, kdy část z příspěvku na akci šla na dobrou věc. Trasa začínala ve Vlkově na nádraží a končila V Kutinách v restauraci U trempů. Celá trasa měřila cca 12km a byla zpestřena bojovkama zaměřenýma na orientaci v mapách a terénu. Cílová stanice "Klub U trempů" je navíc jednou z mála dochovaných budov bývalé továrny Diana, kde se za války vyráběly stíhací letouny Messerschmitt.

 

 

Bílé peklo 2019

    V neděli 13.1. 2019 jsme opět přijali pozvání kamarádů z KVH Chotěbuz, k účasti na zimní otevírače "Bílé peklo".
Letos konečně vyšlo počasí, takže Bílé peklo bylo opravdu bílé. Spolu s námi tam byli i kluci od Wikingů, takže príma parta.

 

 

Westwall epilog

    Po roce jsme měli opět to potěšení zúčastnit se další akce z taktovky KVH-GKDT, tentokrát pod názvem "Westwall, epilog". Akce se konala ve dnech 29-31.3. 2019, v novém prostoru poblíž obce Mimoň v Libereckém kraji. Akce se zúčastnilo na sto hráčů ze šesti zemí Evropy. Velké poděkování pořádajícímu klubu KVH-GKDT a obzvláště Feldwebelovi Wilhelmu Lüttke.

 

 

Kit Show Kelč 2019

    Letos jme byli opět přizváni k účasti na modelářské soutěži v Kelči nedaleko Vsetína. Soutěž probíhala ve dnech 27-28.4. 2019 v místním kulturním domě. Spolu s námi byli účastni i kluci z KVH-Wiking a KVH-Chotěbuz. Návštěvníci měli možnost si prohlédnout i osahat výstroj a výzbroj německé armády z dob Druhé sv. války.

 

 

Za svobodu 2019

    Dne 8.5. 2019, u příležitosti sedmdesátého čtvrtého výročí ukončení II sv. války, jsme byli s kameraden z KVH-Wiking
a KVH-Chotěbuz na vzpomínkové akci u Řopíků v Chotěbuzi.

 

 

Berchtesgaden

    Letos jsme se s Fridrichem rozhodli opět zavítat do Německa a podívat se na místa spojená s obdobím Třetí Říše. Tentokráte padla volba na jedno z nejoblíbenějších míst Adolfa Hitlera, "Berchtesgadensko". Cestou přes Rakousko, jsme se zastavili v Hitlerově rodném městě "Braunau am Inn", kde dodnes stojí jeho rodný dům. Poznávací výlet probíhal ve dnech 1 - 3.6. 2019.

   

    Další zastávka byla v lázeňském městě Bad Reichenhall, kde jsou dodnes kasárna Horských myslivců se zajímavou výzdobou z dob Třetí Říše.

 

    Cestou z Bad Reichenhall do Berchtesgadenu, stojí v serpentinách na Bundesstraße 20 silniční kaple "Wagmacher Chapel". Zajímavostí je, že tato kaple je postavená z kamene ze zbořené garáže Hitlerova Berghofu.

 

    Naše první kroky v Berchtesgadenu mířily na místní hřbitov, kde na hřbitovní zdi je mnoho náhrobků padlých vojáků z Berchtesgadenska. Je zde pochován i Hitlerův přítel a mentor Dietrich Eckart a šéf Říšského kancléřství Hans Heinrich Lammers.

 

     Dále jsme pokračovali na Schloßplatz, kde je známý památník obětem válek.

 

    Pár dalších fotografií z Berchtesgadenu:

 

    Dále jsme se přesunuli do čtvrti Stanggass nedaleko Berchtesgadenu, Kde stojí bývalé Říšské Kancléřství a domy Generálů Keitela a Jodla.

   

    Další zastávkou byla čtvrť Strub, kde dodnes stojí Gebirgsjäger kaserne a mládežnická ubytovna "Adolf Hitler Jugendherberge", kterou slavnostně otevíral Adolf Hitler.

 

Obersalzberg

    Další den nás čekal výlet na Obersalzberg. Místo, kde měla své vily tehdejší Nacistická elita, jako Hitler, Göring, Bormann a Speer. Toto místo je neodmyslitelně spjato s Nacistickou historií Německa.

 

    Udělali jsme si i procházku na místo, kde stávala čajovna na Mooslahnerkopf. Tu nechal pro Hitlera postavit Bormann v roce 1937 a když Hitler pobýval na Berghofu, nevynechal jediný den, aby sem nezašel. Čajovna byla v letech 1951-52 zbořena. Zůstala jen vyhlídková terasa, kde Hitler vydržel sedávat celé hodiny.

 

    Další naše kroky vedly na Hitlerův milovaný Berghof. Teda to, co z něj zbylo.

 

Königsee

    Třetí den našeho výletu jsme si vyjeli na lodi po Königsee ke kostelu st Bartholomä.

 

 

Vlkošské Dny Vojenských Tradic 2019

    Letos, dne 9.6. 2019, se konal již jedenáctý ročník této vzpomínkové akce, pod taktovkou Petra Něničky a mi jsme měli to potěšení být u toho. Foto: Bozo, Roman Škvára, Lucka Böhmová a Marek Meško. Tímto díky za poskytnuté fotografie.

 

 

Tankové Dni Laugaricio 2019

    Ve dnech 27-30.6. 2019 jsme měli možnost zúčastnit se jedné z nejlepších akcí svého druhu ve Střední Evropě a to "Tankových Dní Laugaricio. Na této akci je k vidění nepřeberné množství techniky a mnoho vojenských táborů. Tento ročník byl zaměřen na potlačení SNP, tudíž jsme konečně vyhráli. Hlavním tahákem byl originální Sturmgeschütz III dovezený z Polska. Foto Sheena, Marek Hrin, Kriegsberichter Sven Vizi. Tímto Díky.

 

 

Normandie 1944
(Liberec - Vesec)

    Dne 7.9. 2019 jsme se účastnili Reenactingové akce "Normandie 1944", která se konala ve sportovním areále v Liberci Vesci, pod taktovkou Jirky Coufalína. K vidění byla spousta techniky jak na německé, tak spojenecké straně. Za poskytnuté fotografie díky Kriegsberichterovi Kekelemu.

 

 

Dobývání Plumlova 2019

    Dne 21.9. 2019 jsme měli možnost se zúčastnit Reenactingové akce "Dobývání Plumlova", která se konala v areálu Plumlovského zámku. Akci pořádal Klub Vojenské Historie Dukla, v čele s Jardou Dvořákem. Během akce se konalo několik ukázek, z různých období Druhé sv. války. Za poskytnuté fotografie díky Bozovi, Lucce Böhmové, Zdendovi Sedlákovi a Romanu Škvárovi.

 

 

Kellys Heroes III

    Ani tentokrát jsme nesměli chybět na již kultovní akci "Kellys Heroes" která se konala v Chorvatské obci Vižinada. Letos to byl již třetí ročník a navíc padesáté výročí od natáčení stejnojmenného amerického filmu s Clintem Eastwoodem a Donaldem Sutherlandem v hlavní roli. Akce se konala ve dnech 18-20.10. 2019.

 

 

Natáčení dokumentu

    Dne 2.11. 2019 jsme byli přizváni k účasti na natáčení dokumentárního filmu o hornické stávce na Karvinsku v roce 1939. Naše role byla ztvárnit popravčí četu při popravě vězněných horníků. Dokument natáčejí filmaři z poloamatérského týmu "Art Klapka", s režisérkou Monikou Vodákovou v čele. Za poskytnuté fotografie díky Bozovi.

 

 

Cvičení v Ledcích

    O víkendu 23-24.11. 2019 jsme se zúčastnili cvičení v Jihomoravských Ledcích. Cvičení se účastnilo několik klubů vojenské historie z celé republiky. Cvičila se pořadovka, zacházení se zbraní a pohyb na bojišti. Šlo o to zkoordinovat fungování klubů, aby při bojových ukázkách vše fungovalo jak má a každý věděl co má dělat. Veškeré velení se samozřejmě vedlo v němčině. Součástí cvičení byla i přednáška Péti Velčického z KVH Karpatia o Slovenském Národním Povstání a Představení knihy "Naši Němci" spoluautorem této knihy, Thomasem Posseltem. Za poskytnuté fotografie díky Kriegsberichterovi Kekelemu.

 

 

Zimní pochod 2019

    I letos, 29.12. a to již po páté, jsme se zúčastnili Zimního pochodu pořádaného kamarády z KVH Chotěbuz.
Za poskytnuté fotografie díky Bozovi.